Napi10! -- Kvíz --

Napi10! -- Kvíz --

Mennyire tudsz szabolcsiul?

2021. február 09. - Kvíz Kálmán

Bár relatíve kis ország vagyunk, kevés lakossal, de még mi is büszkén elmondhatjuk, hogy vannak olyan tájegységeink, amelyek saját kis "mininyelvvel" bírnak. Például Szabolcsban a népek egy csomó olyan szót használnak, amelyeket másutt nem igazán. Mennyire vagy képben ezzel kapcsolatban? Mennyire tudsz szabolcsiul? Most letesztelheted a tudásod (az illusztrációk becsapósak is lehetnek, azokból felesleges mélyreható következtetéseket levonni!).

 

Tudod például, hogy mi a "süsü"?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitiz.blog.hu/api/trackback/id/tr1715638600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergely_3 2021.02.10. 21:42:37

a sezlon a francia chaise longue-ból (hosszú szék) jön, és nem, nem a szabolcsiak találták fel, meg nem is csak ők használják.

hu.wiktionary.org/wiki/sezlon

Ződ2000 · http://egzostive.com 2021.02.11. 10:31:58

Ez a poszt csak kicsit gázabb mint az itt elképzelt szabolcsi "nyelv".
Ez itt pár idegen szó nyelvtudásmentes írástudatlan továbbgörgetése. A Sezlont már írták, de a többi sem igazán jobb példa, amellett hogy nem is táji jellegű, inkább helyzet vagy műveltség-függő.

horrorpornó bábszínház 2021.02.11. 14:18:11

Ezeknek a 90%-át az egész Alföldön (+ Borsod és Heves nem alföldi részein) használják, nemcsak Szabolcsban, a sezlon(y)t, mackót meg az egész országban.

Ezek nem szabolcsi tájszavak, olyanokat lehetne inkább, mint a majkaing (atlétatrikó), a szitkaszatyor vagy röviden csak szitka (hálószatyor, ma már nem divat, de a 70-es - 80-as években az volt), mindkettő a helyi szláv (tirpák, ruszin, rutén) lakosság szókincséből.
(Nem vagyok szabolcsi, de néprajzos haverjaimmal jártam arrafelé is gyűjteni. Nem szénát, merthogy a gyűjt vidéken azt jelenti, hogy a lekaszált és megszáradt füvet, mondjuk úgy szénát kis kazlakba, úgynevezett rudasokba hordják össze.)

Legalább járnál utána annak, amiről észt akarsz osztani.

@Ződ2000:
Mondjuk aki kötőjellel írja a műveltségfüggőt, az ne nagyon tolja le a másikat írástudatlanság miatt.
A kucu, a macskakaka meg a mackó azért kétlem, hogy idegen szó lenne (meg a szavak 90%-a sem), de a többiben igazad van.

Kivlov 2021.02.11. 14:43:46

@horrorpornó bábszínház:
szitkaszatyor Hevesben => szimatszatyor. :D

horrorpornó bábszínház 2021.02.12. 00:29:30

@Kivlov:
Semmi közük egymáshoz, a szimatszatyor a gázálarctáska, és az egész országban használják (vagy valamikor használták, amikor még kötelező volt a katonásdi).
A szitkaszatyor meg olyan, mint egy halászháló kicsiben és szatyorformában.
süti beállítások módosítása